Machine maakt duurzame pakketten op maat voor kleine webshops

Anonymous

Volgens Fit Things bevatten pakketjes, die door webshops naar consumenten of B2B-klanten worden gestuurd, gemiddeld minstens 40 procent lucht. Te grote verpakkingen leveren meer afval op dan nodig is. Daarnaast leiden ze tot meer transportkilometers, omdat vrachtwagens minder efficiënt kunnen worden volgeladen dan met kleinere verpakkingen.

Als oplossing voor dit probleem, ontwikkelde de Belgische Fit Things Slimbox een machine die kartonnen verpakkingen op precies de gewenste maat snijdt. “Het doel van Slimbox is niet om het aantal pakketten te verminderen. Integendeel, dat totaal zal enkel maar stijgen”, zegt Filip Roose, CEO van Fit Things, in een persbericht. “Met Slimbox zorgen we voor een drastische stijging in efficiëntie, terwijl we het milieu niet uit het oog verliezen.”

Handzame machine

Machines als de Slimbox bestaan al langer, en worden onder meer gebruikt door retailers als Bol.com. Volgens de start-up zijn dergelijke machines echter vaak duur en complex, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor mkb’ers.

De Slimbox is daarom zo ontworpen, dat die gemakkelijk kan worden gebruikt door kleinere bedrijven. Webshopondernemers kunnen de machine via een app bedienen. Daarnaast zou de machine goedkoper zijn in aanschaf dan veel grotere machines.

Wat de aanschafprijs is, maakt Fit Things niet bekend. Via de Slimbox-website kunnen mkb’ers op basis van de organisatiegegevens berekenen hoe snel de Slimbox-machines zichzelf in dat specifieke bedrijf terugverdient. De terugverdientijd varieert volgens de start-up van enkele maanden tot maximaal drie jaar.

 

Read it on Duurzaam bedrijfsleven